Mises.cz

Mises.cz

Individualismus není to samé co egoismus

Občas na adresu libertariánů slýchám, že jsme egoisti a sobci. Nemyslím si, že je to pravda. Spíše bych nás nazvala individualisty, a to je něco poněkud jiného.

Občas na adresu libertariánů slýchám, že jsme egoisti a sobci. Nemyslím si, že je to pravda. Spíše bych nás nazvala individualisty, a to je něco poněkud jiného.

Pokud budu citovat Wikipedii, říká, že "Individualismus je morální, politický nebo společenský názor a postoj, který na první místo klade jedince, jeho nezávislost a soběstačnost. Svobodu chápe jako negativní, to jest jako co nejmenší omezování druhými a společností. Individualisté jsou přesvědčeni, že každý jednotlivec má právo prosazovat své individuální zájmy a cíle a starat se především sám o sebe." ¨

Když pominu popisek zobrazující postoj individualismu skutečně trochu sobecky, popsala bych to jinak. Individualismus chápu jako stavění jednotlivce a jeho zájmy před společnost. Proč? Je to především proto, že společnost chápu jako relativní pojem skládající se z jednotlivých individuí. Jakákoli společnost lidí vždy sdružuje lidi s různými názory, preferencemi a touhami a nelze ji tedy jednoznačně generalizovat.

Proč si myslím, že individualismus je přesný opak sobectví?

Individualista chápe ostatní lidi jako soběstačné a samostatné jednotky, nikdy jim tudíž nechce nutit své názory ani hodnoty. S ostatními lidmi musí (a hlavně chce) přicházet do styku, spolupracovat, vždy ale v oboustranně dobrovolné rovině. Mezi individualisty neplatí, že pro všechny jednotlivce je zákonně dobré to, co za dobré považuje zbytek většinové společnosti. Individualista chápe ostatní lidi jako stejně svobodné, sobě rovné a s možností vlastní volby.

Rozhodně není pravdou, že individualista nemá sociální cítění. Solidarita nemá s tímto postojem nic společného, socializace také ne. Můžeme přece vidět mnoho našich spoluobčanů, kteří sami a dobrovolně přispívají na charitu, pomohou sousedovi třeba přestěhovat nebo se zapojí do jiné dobrovolné a společensky prospěšné činnosti. A rozhodně je do toho nenutí společnost.

Egoismus je toho přesný opak, egoista vyzdvihne svojí vlastní osobu a své zájmy nad zájmy ostatních. Egoismus je zároveň spíše osobnostní rys, než společenský názor nebo filosofie.

Proto mi přijde nefér, když jsou libertariáni označováni za egoisty, přestože vyzdvihují osobní svobodu a právo volby každého jednotlivce. I z tohoto důvodu kladou větší důraz na jednotlivce než na společnost, ve které mohou být osobní svobody v rámci "většinového názoru" omezovány.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed